A FÖLD ELEM ERŐSÍTÉSE ÉS A FÖLDELÉS

A GURUjet Asztrológiai Alapítvány augusztus 31-i Tanulószoba óráján felmerült a kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki „nem tud” meditálni és nem nagyon ismer olyan módszereket, amivel Föld elemet lehetne erősíteni. A „földelés” szó és „földeljük le magunkat” kifejezés nagyon sokszor elhangzik spirituális körökben, de nagyon kevés szó esik arról, hogy ezt hogyan kell csinálni. A témához kapcsolódva, a teljesség igénye nélkül szeretnék néhány gondolatot megosztani ebben a témában.

A Föld elem erősítésére egyik javaslatom az étkezés. Az 5 elemes étkezés szerint a Föld elem a nyár (Tűz) és az ősz (Fém) közötti átmenet. A Föld elem jellemzője a középpont, a stabilitás és a táplálás. Színe: a sárga. A sárgás-barnás színű alapanyagok hatással vannak a két Föld elemhez tartozó szervre: a Lépre és a Gyomorra. A Föld elemhez tartozik az édes íz, ami először a Lépbe, majd a Gyomorba jut. A kínai szervóra szerint a legtöbb Qi (csí) reggel 7 és 9 óra között keletkezik a Gyomorban, 9 és 11 óra között a Lépben. Energetikai mélypontját 12 óra elteltével a Lép 19 és 21 óra között, a Gyomor 21 és 23 óra között éri el. A természetes édes íz erősíti, a mesterséges édes íz (pl. a fehér cukor) gyengíti a Föld elem szerveit. A Föld elemet erősítő alapanyagokat érdemes rendszeresen fogyasztani. Melyek ezek az alapanyagok? Minden gabona (árpa, köles, polenta /kukoricadara/, zabpehely), zöldségek (káposztafélék, karalábé, karfiol, brokkoli, gombák, édeskömény, burgonya, édesburgonya, sütőtök, sárgarépa, fehérrépa, cékla, zeller), gyümölcsök (alma, körte, aszalt gyümölcsök), húsok (marhahús, borjúhús), hidegen sajtolt olajak (dióolaj, olívaolaj, szezámolaj, lenmagolaj, stb.).

A meditációval kapcsolatban többfajta módszer és technika létezik, amellyel képes az ember lecsendesíteni a tudatát. Osho misztikus, spirituális vezető szerint a meditáció tudatosságot jelent. „Nem a tett a kérdés, hanem a minőség, amit a tettbe viszel.” „Nem számít, hogy mit nézel. Nézheted a fákat, a folyót, a felhőket. …Az üldögélés is lehet meditáció, ha ébren végzed.” „Ha csak egy pillanatig nem csinálsz semmit, és csak a középpontodban vagy teljesen ellazultan, az már meditáció.”

Erről Dakini Yeshé Tsogyal, a tibeti buddhizmus „Anyjának” idézete jut eszembe, amit nem olyan rég olvastam: „Ha aranyló ősszel, ami se nem nyár, se nem tél, a napfelkelténél és naplementénél üldögélsz, meditálj a természet valóságának szemével.”

Lehet testmozgással is, akár futással vagy úszással meditálni. Képzeljük el, hogy valaki elkezd futni vagy úszni. Kezdetben még mindenre apró mozdulatra figyel, körülötte minden zsibong, a környezete tele van élettel…  majd a mozdulatok egyre összehangoltabbakká válnak és jön egy pillanat, amikor a zsibongás eltűnik… a test, az elme és a lélek együttműködik …csak a futás vagy úszás van ott… Aztán dudál egy autó vagy az úszómedence széléről egy kiáltás hallatszik…

A Föld a világegyetem öt alapvető alkotóelemének az egyike. Ha ezt az elemet szeretnénk képileg megjeleníteni, akkor érdemes az élő Földre, mint entitásra koncentrálni. Bizonyos tevékenységekkel, mint pl. kertészkedéssel, növények és virágok ültetésével szintén közelebb kerülhetünk a Földhöz.

Lao-ce mondta a követőinek, hogy „míg nem kezdtek a talpatokkal lélegezni, nem vagytok a tanítványaim”. Miért mondta ezt? Mert a lábunk összeköttetést jelent a Földdel. Szárnyaló gondolataink hajlamosítani arra, hogy a Föld felett lebegjünk, ezáltal elveszítjük összeköttetésünket a Földdel. Osho szerint néha csak állj mezítláb a talajon és érezd lábaid alatt a Föld lágyságát, hűvösségét vagy melegségét. Bármit bocsát ki magából a Föld, érezd a Földből kiáramló energiát és hagyd, hogy végig áramoljon a testeden és hagyd, hogy a saját energiáid is visszaáramoljanak a Földbe. Érezd a kapcsolatot, az összeköttetést közted és a Föld között.

A Tanulószobában említettem egy tanfolyamon végzett földeléssel kapcsolatos meditációt, ami ugyanezt a gondolatot jeleníti meg. Az alábbi gyakorlat hasonlít tanfolyamon elhangzott meditációhoz, naponta többször is el lehet végezni, amikor szükségetek van rá.

Akinek van kertje, terasza, a legjobb, ha ott végzi ezt a gyakorlatot, de bárhol lehet, ülve, állva, gondolatban, amikor van idő egy pár perces elcsendesedésre. (Ha az időjárás engedi, vagy van rá mód, lehet meztelen talpakkal végezni a feladatot.) A lényeg, hogy a talpak érintsék a Földet és a lábak ne legyenek keresztezve.

Vegyél háromszor mély levegőt, majd fújd ki. Ürítsd ki teljesen a használt levegőt. Utána saját ritmusodban lélegezz be- és ki ötször. Lazítsd el a tested és kezdj el a lábaidra összpontosítani. Képzeld el, hogy gyökerek nyúlnak ki a lábaidból a Földbe. A gyökerek csak nyúlnak és nyúlnak lefelé, majd valahol a mélyben lehorganyoznak. (Ha valaki úgy érzi, hogy nem talál szilárd talajt a mélyben, akkor gondolatban lazán „vessen horgonyt” valahol. A gyökerek jelentik a kapcsolatot a Földdel.) Hagyd, hogy a gyökereken keresztül a Föld táplálékot juttasson a talpaidba, a lábaidba és a gyökércsakrádba. Pár percig érezd az energia áramlását lentről felfelé, majd fentről lefelé. Aztán az energia továbbhalad a gyökércsakrádból a gerinc mentén a koronacsakrádig és egészen a fejtetőig áramlik. A fejtetőhöz érve képzelj el egy energizáló, fehér energianyalábot, ami a koronacsakrádon beáramlik, lefelé halad a fej hátsó részén, a gerincen, a lábakon, a talpakon, a gyökereken keresztül eljut a Földbe. Add át ezt a vitalizáló energiát a Földnek a táplálékért cserébe, amit a Föld ad neked. Ismételd meg többször. Ha már úgy érzed, hogy szeretnéd befejezni ezt a gyakorlatot, szép lassan húzd vissza a gyökereket a talpaidba. Tudatosítsd, hogy hol vagy, mozgasd meg apró mozdulatokkal a lábaidat, kezeidet. Ha csukott szemmel végezted a gyakorlatot, szép lassan, hunyorogva nyisd ki a szemedet.

Váljék egészségetekre!

Ha nehezen megy a képi megjelenítés, akkor felmondhatod a szöveget hangfelvetőre és kész a saját vezetett meditáció.

Gila Erika,

a GURUjet Team tagja

Ha további cikkeket szeretnél olvasni tőlünk, akkor kérjük kedveld Facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/gurujet.alapitvany

Többi bejegyzés

Újraindul a TANULÓSZOBA

2023. novemberben újraindítjuk a Tanulószoba foglakozásokat. Alapítványunk célkitűzései között szerepel egy olyan online gyakorlóműhely létrehozása, ahol a Négypilléres Sorsfejtés iránt érdeklődők, interaktív módon tudnak szakmai

A sorsfejtésről…

Lehet, hogy a populárisabb nevén, „kínai asztrológiaként” ismered, de érdemes tudnod, hogy ez a módszer nem csillagjegyek, csillagállások, bolygómozgások vizsgálatára szolgál (csak a Nap–Föld viszonyok

OKTATÁS A GURUjetben

OKTATÁS A GURUjetben 2021 augusztusától elindult a szakmai képzés a GURUjetben, melynek célja, hogy rövid idő alatt átfogó szakmai ismereteket tudjunk átadni. Kiváló oktató gárda

Néhány gondolat a Víz elemről

  NÉHÁNY GONDOLAT A VÍZ ELEMRŐL Az 5 elem tana szerint november 15-től kezdődik a Tél a VÍZ elem időszaka, képletemben egy Jin Víz és

Szeretne naprakész lenni?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülhessen az aktualitásokról!

Válaszd ki hogyan szeretnél minket támogatni